Historie

Op 28 oktober 1916 dient de grootvader van de huidige eigenaar Dick ten Broeke een verzoek in bij de Gemeente Lochem om een woon- winkelhuis waarin bakkerij te mogen oprichten aan de Zutphenseweg. De ingediende tekening laat een winkelgedeelte zien, waarin de huidige winkel heel herkenbaar aanwezig is. Hij beschikt over de benodigde vakdiploma’s en een middenstandsdiploma., die beiden vereist zijn i.v.m. de voedselveiligheid. Hij koopt de bouwgrond aan de Zutphenseweg van molenaar Kleiboer. Een jaar later kan de bakkerij gaan draaien.

De ondernemende Gerrit ten Broeke is een van de tien kinderen van Derk Jan ten Broeke (geb.1851 te Lochem, zoon van een boer) en Egberdina Grevink ( geb. 1854 molenaarsdochter uit Markelo). Gerrit en Egberdina hadden een bedrijfje in de Achterstraat in Lochem. Hij is bakker, kruidenier, vergunninghouder en hij houdt wat dieren. Er zijn geen uitbreidingsmogelijkheden in de Achterstraat. Twee ongehuwde dochters, zusjes van Gerrit, gaan later door met een kruidenierswinkel.

Gerrit ten Broeke is met zijn vrouw Wilhelmina Reurslag de oprichter en eerste bewoner van de bakkerij/woonhuis aan de Zupthenseweg. Hij is de bakker en vindt tot zijn vroege overlijden in 1936 ook nog tijd voor raadswerk in de Gemeente Lochem. De bakkerij wordt voortgezet door de weduwe. In 1951 trouwt haar zoon Derk Jan met Bertha Bannink. Er komt een nieuwe generatie in de bakkerij. Derk Jan bakt en Bertha staat in de winkel.

In 1979 wordt de bakkerij overgenomen door hun zoon Dick, de huidige eigenaar. Dick trouwt in 1988 met Marianne Eierkamp. Zij krijgen drie dochters. De oudste dochter Anna werkt als vakbekwaam bakster in Bunnik.


14 oktober 2017 Predicaat Hofleverancier
Zijne Majesteit de Koning kent het recht tot het voeren van het Predicaat Hofleverancier toe aan kleine en middelgrote ondernemingen die een zeer belangrijke plaats innemen in hun regio en die daarnaast minimaal honderd jaar bestaan. De bestuurders van een bedrijf dat dit predicaat krijgt, moeten van onbesproken gedrag zijn, net als de onderneming zelf. Ook moet de ontstaansgeschiedenis van het bedrijf voldoende onderbouwd zijn

 

.